Voluntariatul – un prim pas către societatea pe care ne-o dorim
Există multe momente în viața noastră când trăim revelații incredibile, când ne dăm seama de faptul că viața reală este mult mai mult decât ceea ce vedem noi și, în care ne lovește puternic realitatea cruntă a unor oameni care nu au avut ocazia să trăiască aceleași momente frumoase de care am avut noi parte.
Ce facem atunci când suntem puși în fața unui copil care nu a avut ocazia să învețe la școală, a unuia care nu reușește să aibă acces la educație deloc, din cauza condițiilor de acasă sau pur și simplu a unui om de pe stradă, care așteaptă ca un trecător să îi arunce un colț de pâine.
Momente ca acestea sunt suficiente pentru ca o mie de gânduri să ne invadeze mintea și să ne rupă de bula noastră magică, care poate ne-a protejat și ne-a ajutat să ajungem într-o poziție socială suficient de bună. Interacțiunea aceea, fie ea și de câteva secunde este de ajuns pentru ca cei mai empatici dintre noi să rezonăm, să ne dăm seama că suntem unii dintre cei norocoși și că simplul fapt că am avut o zi grea la muncă nu este un motiv atât de serios de supărare. Ba mai mult, pentru alții întâlnirile de acest fel sunt revelatorii, făcându-ne să ne gândim la felul în care am putea ajuta, pentru că așa cum știm deja schimbarea începe mereu cu un om.
Este suficient ca unul dintre noi să facă un pas în față și să spună că vrea să ajute și mulți alții îi vor urma exemplul. Din empatie, din dorința de a sprijini și din bunătate, ne transmitem unii altora sentimente care ne pot conduce către un gest frumos, pe care cei mai puțin norocoși îl vor aprecia enorm.
Așa a apărut voluntariatul și astăzi, din ce în ce mai mulți oameni sunt dornici să ofere, fără să aștepte ceva în schimb. Lipsurile vizibile din societate și mai ales dezinteresul pe care îl observăm adesea din partea statului sunt doar câteva dintre motivele pentru care acest fenomen a luat atât de multă amploare. De-a lungul timpului în acest fel au luat naștere și ONG-urile și Asociațiile care încearcă să acopere cât mai multe domenii, în așa fel încât să se găsească soluții pentru cât mai multe cauze.
Astăzi, dacă te supără faptul că unii copii nu au acces la educație poți să te înscrii ca voluntar într-o asociație dedicată acestui fenomen. Dacă vezi pe stradă tineri care par ai nimănui, abandonați de sistem și ignorați de cei din jur, găsești cu siguranță un ONG prin care să le poți oferi o mână de ajutor.
Deși poate părea neînsemnat, în marea aceasta de nepăsare, de întunecime sufletească și de dezinteres, o mână care să îi învețe pe cei mici să numere sau una care ajută la dezvoltarea unui program de combatere a sărăciei poate fi singura rază de speranță pe care acești oameni o primesc.
Adesea, dacă privim istoricul celor care ajung într-o situație deplorabilă la o vârstă fragedă, observăm că familia și mediul în care au crescut nu sunt tocmai cele mai propice. Voluntariatul este cel care ne obligă să ne întoarcem privirea și către acești oameni care par a fi sortiți eșecului și care sunt lăsați de izbeliște de o societate mult prea crudă.
A fi voluntar este o hrană pentru suflet, care va fi mult mai împăcat știind că a contribuit și la fericirea altcuiva, pentru că în esență despre asta este viața. La final de zi, când te uiți în spate și vezi că ceea ce faci lasă o urmă, nu mai are importanță cât ai muncit, sau cât de greu ți-a fost, ci contează, fără doar și poate, că ajutorul tău a însemnat ceva, pentru cineva.