Performanțele sociale

Performanțele sociale

Performanțele sociale ale unui elev și cum sunt acestea influențate de condițiile financiare 

 

Sistemul educațional din România trece, în special în această perioadă, prin schimbări extreme, care duc la unele dintre cele mai nefericite rezultate din ultimii ani. Desigur, nici înainte ca pandemia de Coronavirus să lovească educația, aceasta nu era într-un loc foarte bun, iar numărul copiilor care au renunțat la învățământul obligatoriu este în creștere de ani de zile. Cauzele sunt adesea datorate sărăcie sau lipsei lucrurilor materiale, ceea ce este în mod clar un impediment în momentul în care vorbim despre apartenența socială.

 

Din păcate, foarte mulți dintre micuții care nu au o situație financiară fericită acasă nu reușesc să termine școala și în acest fel li se scrie un viitor pe care nici măcar nu au șansa să îl schimbe.

 

Educația – baza unei societăți sănătoase 

 

S-a demonstrat deja faptul că la baza oricărei societăți stă educația, iar în acest moment, felul în care statul se raportează la ea nu este deloc unul care să își îndrepte atenția și către copiii care au fost mai puțin norocoși, către cei care se află în neșansa de a trăi într-o familie cu mai puțini bani, în care părinții nu au reușit să le ofere celor mici mai mult.

 

În esență, uităm că de fapt cei care au de suferit cel mai mult în această situație sunt copiii din aceste familii, care uneori nici măcar nu apucă să vadă cum arată o carte sau pur si simplu să țină un pix în mână.

 

Este deci necesar ca sistemul educațional să fie scuturat și refăcut de la baza sa, în așa fel încât să le ofere șanse egale tuturor. Astăzi, trăim într-o lume în care totul pare să se bazeze pe conturi bancare și bani, în care cei care nu au aceste lucruri sunt fie ignorați, fie uitați, fie lăsați de izbeliște la marginea societății.

 

Cum influențează mediul performanțele școlare ale celui mic?

Iar pentru cei care ajung totuși la școală și au ocazia să participe la ore, este mai complicată susținerea lor în tot procesul educațional. Foarte mulți dintre cei care provin din familii sărace fac parte din grupul copiilor care abandonează școala la o vârstă fragedă sau care pur și simplu absentează foarte mult.

 

Sărăcia a fost, este și va fi un factor incontestabil în tot acest proces și fie că vrem sau nu să acceptăm acest lucru, foarte mulți copii au de suferit pentru faptul că părinții,pur și simplu nu au banii cu care aceștia să aibă acces la educație. Am fi tentați să ne gândim la faptul că învățământul este gratuit în România, însă transportul, hainele, rechizitele și mâncarea nu sunt.

 

Pe de altă parte este important să luăm în considerare și variabila mediului, pentru că acesta contează foarte mult în tot ceea ce ține de felul în care cei mici pot deprinde o serie de competențe. În mod clar, un copil care trăiește într-o casă care are toate condițiile va da un randament mai bun decât un elev care face temele la lumina unei lumânări, în frig și înghesuit de ceilalți membri ai familiei.

 

Mai mult, este ideal să nu uităm și de implicațiile psihologice pe care sărăcia și neajunsurile le pot avea asupra acestor copii. Nedreptatea, discriminarea, ignoranța și nepăsarea sunt constante pe care le întâlnim foarte des în clasele școlilor noastre, fie că ne place să recunoaștem sau nu toate acestea nu mai sunt vina sistemului din care provenim, ci din vina noastră. Un copil sărac este etichetat automat, și se întâmplă de mult prea multe ori ca interesul profesorilor pentru ei să nu fie aceleași ca pentru ceilalti colegi, care par că ar putea avea o minte genială.

 

Cu toate acestea, istoria ne demonstrează că de multe ori, chiar și în aceste condiții au existat cazuri de copii, care au trecut prin școală cu greu, însă cu ajutorul ONG-urilor și asociațiilor de sprijin au reușit să termine învățământul obligatoriu și au meserii exact ca toți ceilalți oameni. Totul stă în noi și în dorința de a face o schimbare, așa că atunci când simțiți că un mic gest poate face diferența, nu ezitați să îl faceți.

Lasă un răspuns

Donatie

lei