Excluziunea socială – un fenomen din ce în ce mai prezent în România
De câte ori ai întors spatele unei persoane care era îmbrăcată ponosit, fără ca măcar să îi asculți povestea? De câte ori te-au uitat urât la copilul de la marginea străzii care cerșește? Când a fost ultima dată când te-ai oprit pentru a te întreba dacă acești oameni au ce mânca sau măcar un acoperiș unde să se adăpostească de frigul de afară?
Societatea în care trăim are o serie de lacune pe care cu foarte mare greutate reușim să le acoperim, iar faptul că unele dintre ele sunt alimentate de noi și fără să ne dăm seama le face și mai grave decât sunt ele deja. Lipsurile pe care le avem la nivel de empatie față de cei din jur sunt poate cele mai mari și mai grave, iar de-a lungul timpului acestea au dat naștere unui fenomen care pare scăpat de sub control și anume excluziunea socială.
Cum apare aceasta?
În esență, excluziunea socială este un proces prin care îi refuzăm unui alt individ tot ceea ce ține de relaționare cu alți oameni sau implicarea și participarea la activități de orice fel. Cu alte cuvinte, aceasta pornește din sentimentele noastre de discriminare, ignoranță, nepăsare și dezinteres, care nu fac altceva decât să claseze și să eticheteze o persoană după niște criterii pe care noi le considerăm corecte, dar care în esență, nu sunt reale.
Predispuși la acest fenomen sunt de cele mai multe ori, cei care nu au o situație financiară de excepție, deci cei care nu se bucură de anumite avantaje de care noi ne bucurăm; cei care au o familie diferită, sau cei care nu se raportează la aceleași idei ca noi. Astfel, ne bazăm pe lucrurile materiale, și îi marginalizăm pe cei care nu se aseamănă cu noi din acest punct de vedere.
Cum îi afectează pe oameni?
Cei mai mulți dintre cei care sunt în situația asta, sunt, așa cum am mai spus, persoane care provin dintr-un mediu neprielnic, în care sărăcia și nefericirea sunt baza casei. În multe dintre aceste cazuri, oamenii care sunt lăsați deoparte din cauza faptului că nu au bani se închid în ei și refuză comunicare cu ceilalți. Pentru ei este foarte dificil să găsească un loc de muncă, să câștige bani și astfel să se întrețină, așa că ajung de multe ori pe străzi, ducând lipsa mâncării sau a altor lucruri necesare pentru a trăi.
Sărăcia este unul dintre cei mai complicați și mai inhibitori factori cu care se confruntă conștiința noastră, pentru că vedem oamenii care nu au bani ca pe niște persoane neimportante, care nu aduc nimic bun sau benefic comunității și preferăm să îi lăsăm și noi de izbeliște, exact așa cum face toată lumea.