Realitatea unei societăți oarbe la nevoile celor defavorizați

Realitatea unei societăți oarbe in secolul 21

Realitatea unei societăți oarbe la nevoile celor defavorizați

 

Societate sufocata

 

Trăim într-o societate sufocată de stereotipuri și de încercarea tot mai constantă de a ne încadra într-un context sau în cadrul unui grup, iar adesea, în goana noastră după poziție și după o viață care ar putea părea perfectă din exterior, uităm care este de fapt esența existenței și anume să fim buni unii cu alții. În tot acest amalgam în care coexistăm zi de zi, există de foarte multe ori și acele persoane care nu se încadrează în niciun fel de tipar, și asta în special, din cauza lipsurilor de acasă. Se întâmplă frecvent ca în goana noastră după succes să nu-i observăm pe cei din jurul nostru, să nu vedem că au nevoie de ajutor, și mai grav de atât, să le întoarcem spatele și să contribuim astfel la nefericirea lor.

Cel mai des afectați de lipsuri și de sărăcie, în special, sunt cei mici, care încă de la o vârstă fragedă sunt supuși nedreptății sociale, materiale sau care au parte de discriminare bazată adesea pe lipsa banilor. Poate că nu ne dăm seama pe moment, dar pentru cei mici sentimentul de apartenență este poate la fel de important ca toate celelalte, iar acesta este motivul principal pentru care trebui să încercăm să vedem dincolo de un copil cu hainele ponosite, și să ne gândim la viitorul pe care l-ar putea avea dacă ar avea posibilitățile materiale pe care le avem noi.

 

Mediul – o constantă importantă în viitorul fiecăruia dintre noi

 

Este deja bine cunoscut faptul că mediul în care creștem și toate elementele de care suntem înconjurați când suntem mici sunt un mare punct de influență în tot ceea ce ține de dezvoltarea armonioasă. Astfel, un copil care crește într-un mediu foarte relaxant, plin de iubire și de susținere este în mod sigur un viitor adult de succes, în timp ce un copil care trăiește în condiții vitrege este predispus decăderii.

De multe ori lipsa unei case, sau pur și simplu a unei familii care să fie acolo și să te susțină este un motiv în plus și foarte frecvent întâlnit în poveștile adolescenților care abandonează școala sau a celor care ajung să trăiască pe stradă, ignorați de sistem și mai ales de semenii lor. O casă care stă să se dărâme, o familie prea mare pentru ca părinții să aibă timp să le acorde atenție celor mici, sunt lucruri care încet-încet îi fac pe copii să se risipească și să nu ia în calcul că poate pentru ei există și alte variante.

Mai mult, tocmai aceste prejudecăți cu care trăim și cu care ne obișnuim sunt un factor care accentuează discriminarea. Ne raportăm la lucrurile materiale pentru a decide dacă merită sau nu să discutăm cu un om, iar în cazul copiilor, acest lucru este cu atât mai mult prezent și îi influențează într-un mod negativ.

Uitați de stat, ignorați de cei din jur, de profesori sau de alți elevi, acești copii sunt o reflexie a societății moderne, atât de focusată pe a crea o iluzie încât pretinde că cei care nu se încadrează în standardele bine stabilite, pur și simplu nu există. Ei bine, în mod real, dacă privim în jurul nostru ne vom da seama că numărul copiilor care nu pot avea o viață decentă și care nu pot merge la școală pentru a se bucura de micile plăceri ale acestei perioade este mult mai mare decât am crede.

Există astăzi numeroase ONG-uri și asociații care ne pot ajuta să deschidem ochii și să dăm o mână de ajutor acestor micuți, care nu au avut ocazia să se bucure de copilărie așa cum s-ar cuveni, așa că poate din când în când, este bine să privim către ei cu inima deschisă și să lăsăm deoparte toate prejudecățile care ne întunecă mintea.

Lasă un răspuns

Donatie

lei